Ağır Çanta Sağlığımızı Etkiler Mi?

Ağır Çanta Sağlığımızı Etkiler Mi?

Gün boyunca eşyalarını sığdırabileceğiniz, sizleri ellinizde çok fazla poşet taşımaktan kurtaracak sırt çantaları en sağlıklı olan tercihlerdir. Ağırlığı dengeli dağıtabilen ve insanın en kolay ağırlığı taşıyabilen bölgenize, sırtınıza yaslanan bu çantalar sağlığınızı doğrudan etkileyebilir. Spor veya kamp gibi özel durumlar haricinde sırt çantası tercih etmek, yaşınız ilerledikçe oluşabilecek sorunları en aza indirgemektedir. Ama tabiki bunun için uygun ağırlıklar taşınmalıdır.

Sırt çantanızın ağır olması sakıncalıdır. Peki ağır çantalar sağlığımızı nasıl etkilemektedir? Bu sorunuza ilk yanıtımızı omuz çantaları üzerinden verebilir. Vücudunuzun tek tarafına ağırlık yükleyen omuz çantalarının fazla yüklenmesi, boyun fıtığına neden olur. Bel çantalarının da küçük olmaları nedeni ile ağırlık bakımından sizi zorlamamaktadır. Hatta dengesini de bel üstünde oturtmaktadır. Sırt çantalarıysa yükün büyük kısmını sırta, kalan kısımlarını ise bele ve boyuna vermektedir. Uzun süre boyunca ağır sırt çantasını taşımanız halinde bel, boyun fıtığı rahatsızlıkları ile karşılaşabilirsiniz ya da
omurganızdaki bozulmalara sebep olabilirsiniz.

Sırt Çantası İle Taşınması Gereken Maximum Ağırlık Nedir?

Bildiğiniz üzere bir karınca kendi ağırlığının 20 katını sırtında taşır. Ama insanda bu oran maksimum 2 katı olabiliyor. Uzun ya da kısa süreli taşımadaysa sağlıklı bakımından zorunlu sayılar devreye girmektedir. Sırt çantanızın maximum ağırlığı, kendi kilonuzun yüzde onuna denk olmalıdır. Yani 70 kiloluk bir insan sadece 7 kilo ağırlığında bir çanta taşımalıdır. Ama bu durumun ekstrem olduğu ve her gün yapılmaması gerektiği unutulmamalıdır. Ama kamp planlarında, tatillerde yüklü eşyalarla yolculuk durumundaysanız bu oranı aşmayınız.

Sırt Çantası Taşırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

  • Çantanın ağırlığı vücut ağırlığınızın yüzde onunu geçmesin.
  • Ağır eşyalar sırt tarafınıza, hafif eşyalar uç kısmına yerleştirin.
  • Uzun zaman boyunca, ağır bir çanta taşınacaksa bel desteği olan çantalar tercih ediniz.
  • Sırt çantası kullanacaksanız bunu boyutunuza göre seçiniz. Çantanızın hizası, bel seviyenizi aşmasın.

Sırt Çantası Kaç Litre Olmalıdır?

Sırt çantası seçiminde en önemli olan hususlar boy ve kilodur. Seçeceğiniz çanta boyunuzla orantılı olmalı ve hacmi taşıyabileceğinizden fazla seçmeyiniz. Bu günlerde 10 litre ve 70 litre arasında değişebilen sırt çantası hacmini bulabilirsiniz. Günlük sırt çantası 15 litreyi geçmemelidir. Tatil, seyahat ve kamp çantalarındaysa 35 litre ve 45 litre arasında tercih yapabilirsiniz.

Etiketler: çanta,stil rehberi, çanta kombinleri
Şubat 27, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR